Fucking Åmål

Drama
Alexandra Dahlström og Rebecca Liljeberg i Fucking Åmål
Fucking Åmål poster

"Fucking Åmål" handler om noen ungdommer i småbyen Åmål. Elin har rotet med 70.000 gutter og synes alt er kjedelig og lengter etter at noe skal skje.

Elins storesøster Jessica synes Elin bare er umoden. Selv er Jessica sammen med Markus som synes han er tøffest i hele Åmål.

Johan, som er kompisen til Markus, er forelsket i Elin, men Elin synes Markus er en dust fordi han kjører moped - selv om han går på gymnaset.

Agnes er den mest ensomme i hele verden. Og hun elsker en viss person så mye at hjertet nesten sprenges...

"Fuking Åmål" handler om hvor vondt det kan gjøre å være forelsket - og hvor fantastisk det kan være. Det er også en film om å være annerledes og tørre å stå for det. Og det er om lengelsen etter forandring.


Fucking suksess
"Fucking Åmål" har gitt svenske kritikere hakeslepp. Publikum er skjønt enige, og Svenska Filminstitutet satser på Oscar for beste utenlandske film. Ikke verst for spillefilmdebutant Lukas Moodysson, som ble ør av mottagelsen i fjor høst. 29-åringen, som også har forfattet manuset, fikk prestasjonsangst da han hørte publikums begeistring på premieren.

- Etter en slik suksess bør man egentlig gjøre en liten film. Problemet er at det jeg skriver på nå er en stor film. Toern er alltid verst. I og med at det er en stor film er den et opplagt straffespark, sa Moodysson til Expressen etter hyllesten i oktober.
Kritikerne i Sverige delte ut poeng og terningkast med rund hånd. Expressen mente at "Fucking Åmål" er en film som er "like øm som uvanlig og like morsom som oppløftende". Anmelderen sa også at Moodyssons manus er "fullstappet av hverdagspoetiske detaljer" og "den usvikelige fingerspissfølelsen for småbylivet gjør at du ikke behøver å være en frustrert tenåringsjente for å kjenne deg igjen og le gjennom hele filmen". Aftonbladet mente at dialogen i filmen er så på kornet at "man nesten kjenner seg som en gammel gris som smugkikker inn i jentenes tenåringsrom".


Lukas Moodysson (regi)
Lukas Moodysson er utdannet ved Dramatiska Institutets regilinje. Han ga ut sin første diktsamling som 17-åring og har deretter skrevet fem bøker, hvorav én roman. Før "Fucking Åmål" lagde han kortfilmene "Det var en mörk och stormig natt" (1994), "En uppgörelse i den undre världen" (1995) og "Bara prata lite" (1997).


Alexandra Dahlström (Elin)
Alexandra Dahlström sto foran kamera første gang som Fanny i Christina Olofsons "Sanning eller konsekvens" (1997). Hun er født i Gävle i 1984, men familien flyttet siden til Stockholm. Til høsten begynner hun på videregående skole. Hun drømmer om å få en jobb som innebærer å reise og å treffe mennesker, og er heller ikke fremmed for å bli regissør.


Rebecca Liljeberg (Agnes)
Rebecca Liljeberg er født i 1981 og debuterte som skuespiller ni år gammel. Da var hun med i julekalenderen "Sunes jul" på svensk TV. Rebecca begynte tidlig med ungdomsteater, og fikk også en rolle i kortfilmen "Närkontakt". I 1998 spilte hun i Gita Maliks "Sherdil Tigerhjärta" og i dramaserien "Längtans blå blomma". På høsten i fjor hadde hun premiere i teaterstykket "Casa Balkan" på Stockholms Stadsteater.

Premiere:
08.11.2021
Regi:
Lukas Moodysson
Språk:
svensk
Produksjonsår:
1998
Skuespillere:
Alexandra Dahlström
Rebecca Liljeberg
Erica Carlson
Mathias Rust
Stefan Hörberg
Sjanger:
Drama
Nasjonalitet:
Sverige
Produksjonsselskap:
Memfis film