De ubestikkelige

Gangsterfilm 2 t.
De ubestikkelige
Based on a true story: Kevin Costner og gutta ordner opp med Al Capone
Blant de utallige amerikanske gangster- og mafiafilmer er Brian De Palmas Chicago-drama fra 1987 en svært vellaget og underholdende film. Et stjernelag av skuespillere topper opplevelsen.
Eliot Ness (Costner), spesialagent fra finansdepartementet blir sendt til Chicago der alkoholforbudslovene på 1920-tallet skapte et godt grunnlag for organisert kriminalitet, der i byen dominert av den karismatiske erkegangsteren Al Capone (De Niro). Han kontrollerte byen og hadde de fleste opp til borgermesteren på sin bestikkelsesliste. På grunn av utbredt korrupsjon i politiet mislykkes Ness i første omgang. Møtet med den eldre politimannen Malone (Connery) skaper ny dynamikk og sammen bygger de opp en liten gruppe "ubestikkelige", som utfordrer Capone med hans egne voldelige midler. Som kjent endte historien i virkeligheten med at Al Capone ble dømt til 11 års fengsel for skatteunndragelser. Filmen bygger, naturligvis med en del hollywoodsk tilpasning, relativt trofast på de virkelige hendelsene i Chicago i 1929-31.
Minneverdig er filmen også for De Palmas elegante kopi av den berømte odessatrappscenen fra Eisensteins Panserkrysseren Potemkin (1925).
Originaltittel:
The Untouchables
Regi:
Brian De Palma
Språk:
Eng/Nor
Produksjonsår:
1987
Skuespillere:
Kevin Costner
Sean Connery
Charles Martin Smith
Andy Garcia
Robert De Niro
Sjanger:
Gangsterfilm
Spilletid:
2 t.
Nasjonalitet:
USA